About TICKTAP

TICKTAP - Free your Soul, Groove and Go

愛自由,愛流浪,愛大自然,愛無拘無束。

接觸到Cajon之後,我就不知不覺愛上左佢。慢慢地,我開始揹佢出去同朋友Jam下、錄下Cover片、認識到其他世界各地既Cajon鼓手,一齊交流下技術心得同各地既文化。

當我打緊Cajon既時候,身邊會好似製造緊一個不斷擴大既私人空間,令我可以暫時遠離煩囂,用擊拍既方式去轉化想像、抒發情感。

係跟隨同帶領住音樂之間,敲擊轉化成一個個節拍。係拍子既框框底下,卻又可以憑住鼓手既情緒同想像力,創作出無限個獨一無二既Groove Pattern。其實音樂,亦意喻香港人每日既生活。敲擊,亦反映住每一個行動同決定。係框架底下,要走得快定慢、簡單定複雜、配合定突出,甚至能否突破框框既限制,都係每一個人必要既選擇。Cajon,亦令我思考生活既節奏同節拍。

我地希望,能夠憑住小小既力量,可以一點一滴甘令到更多香港人都認識Cajon,令大家都可以享受打Cajon既樂趣。

我地會每星期錄製一段同各地音樂人合作既Cajon Cover、推出免費既Cajon教學、介紹世界各地既Cajon鼓手,分享選擇Cajon既心得。我地亦係德國Cajon品牌Sela係香港既唯一代理。
希望係有限資源入面,帶到最多資訊比大家。多謝支持!

Contact Us

Phone & Email

+852 6338 6144 (whatsapp are welcome)
info@ticktap.com.hk

Address

Room 7B, Fung Yip Industrial Building,
170 Wai Yip Street, Kwun Tong, Hong Kong

Working Hour

Available On Request

Ask Us Anything